Nyugdíj célú megtakarítások

FÜGGETLEN SZAKÉRTELEM A BIZTOSÍTÁSI PIACON

Miért fontos megtakarítani a nyugdíjas évekre?


Jelentős összeget halmozhat fel

Magyarország jelenleg súlyos demográfiai problémával szembesül, mivel egyre kevesebb újszülött jön a világra, ugyanakkor a nyugdíjasok száma nő. Ez a helyzet aggodalomra ad okot, mivel sokan úgy vélik, hogy az állami nyugdíj összege csökkenő tendenciát mutat, és kérdésessé válik, hogy elegendő lesz-e a méltó megélhetéshez az időskori éveik során. Ebben a helyzetben sokan az egyetlen kiutat a nyugdíj-előtakarékosságban látják. Azok, akik időben elkezdenek gondoskodni a jövőjükről, az évek során komoly összeget halmozhatnak fel, ami biztonságot nyújthat az időskori megélhetésükhöz.

Milyen mértékű nyugdíjra számíthatunk?

A nyugdíjak összege jelentősen elmarad a bérektől, és ez a különbség évről évre növekszik. Általában azt vizsgáljuk, hogy az átlagos nyugdíj milyen arányban van a nettó átlagbérhez képest. Az adatok szerint 2008-ban az átlagos nyugdíj még a nettó átlagbér 69%-át tette ki, de 2019-re ez az arány már csak 55% volt.

Ezért érdemes felkészülni arra, hogy az első nyugdíj jóval alacsonyabb lesz, mint az utolsó fizetésünk.

Rendkívül fontos, hogy még aktív munkavállalóként megoldást találjunk erre a problémára.

gyi célokat, mint például gyermekünk taníttatása, lakásvásárlás, autóvásárlás havi színtű megoldásokkal könnyebb elérni.

Milyen összeget adhatunk hozzá a nyugdíjunkhoz?

Előzetes számításaink alapján azok, akik időben elkezdik a megtakarítást, idős korukra akár több tízmillió forintos vagyont is felépíthetnek. Ha valaki 35 éves korában elindít egy nyugdíj-megtakarítást és havonta 30 000 forintot tesz félre, akkor mai értéken akár 20 millió forint is összegyűlhet, mire eléri a nyugdíjkorhatárt!

Ennek eredményeként várhatóan mintegy 100 000 forinttal egészítheti majd ki az állami nyugdíját, ami jelentős életszínvonal-növekedést eredményezhet ahhoz képest, mintha kizárólag az állami nyugdíj lenne az egyetlen bevételi forrása.

Mit tehetünk annak érdekében,
hogy biztosítsuk az időskori megélhetésünket?

Egyedi pénzügyi célokat, mint például gyermekünk taníttatása, lakásvásárlás, autóvásárlás havi színtű megoldásokkal könnyebb

Az időskori biztonságukat garantálni kívánók három fő lehetőség közül választhatnak Magyarországon.
Az állam jelenleg támogat három különböző nyugdíj-előtakarékossági módot:

  • a nyugdíjbiztosítást,
  • az önkéntes nyugdíjpénztárat
  • a nyugdíj-előtakarékossági számlát.

Ezek a típusok eltérő jellemzőkkel rendelkeznek, így érdemes minden egyes élethelyzetet alaposan megvizsgálni annak érdekében, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb választás.

Milyen juttatásokat biztosít az állam
a nyugdíjmegtakarításokhoz?

A fent említett rendszerek közös vonása, hogy a megtakarítók minden befizetésüket 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítés formájában igényelhetik vissza (feltéve, hogy adót fizetnek).

Az állami támogatás maximális értéke évente 100 000 – 150 000 forint,
amelyhez 500 000 – 750 000 forint befizetése szükséges.
Az adóvisszatérítés egy átlagos ügyfél számára jelentős pénzügyi előnyt nyújthat
a teljes futamidő alatt, akár több millió forintos nagyságrendben is.

Mikor lenne célszerű elkezdeni a nyugdíjmegtakarítást?

Egyedi pénzügyi célokat, mint például gyermekünk taníttatása,

A megtakarításokat érdemes minél előbb elkezdeni, sőt, akár azonnal is. Ennek két fontos oka van: először is, a korai kezdéssel a kamatos kamat hatása jobban érvényesül, és másodszor, a szükséges befizetéseket hosszabb időre lehet szétosztani. Azaz, minél hamarabb elindul valaki a takarékoskodással, annál könnyebb lesz elérni a kitűzött pénzügyi célokat.

A TRIMONT szakértői segítenek az optimális nyugdíj-előtakarékossági terv megalkotásában.