Kockázati élet-biztosítás

FÜGGETLEN SZAKÉRTELEM A BIZTOSÍTÁSI PIACON

Senki sem tudhatja, mit hoz a holnap!


Mire jó a kockázati életbiztosítás?

Sokan elgondolkoznak azon, hogy mi történik, ha hirtelen betegség vagy baleset éri őket vagy szeretteiket. Bár a tragédiák ritkák, soha nem lehetünk biztosak abban, mikor kerülhetünk ilyen helyzetbe. Az életben ugyanolyan részei a váratlan nehézségek, mint a boldogság és a szeretet.

Ezért fontos tudatosan tervezni a váratlan negatív eseményekre is! Az életbiztosítások és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő biztosítások biztonságot nyújthatnak a jól kidolgozott jövőtervünk megvalósításához.

Egy kiváló életbiztosítás nagyobb lehetőségeket kínál,
mint gondolnád.

Egyre több ember kezdi felismerni, hogy létezik olyan pénzügyi megoldás, amely segíthet anyagi nehézségek esetén, például váratlan tragédia vagy egészségügyi probléma miatt. Ez a megoldás nem terheli túlzottan a pénztárcát, mivel már napi néhány száz forintért köthetünk kockázati életbiztosítást, amely felkészít a váratlan eseményekre.

Hogyan döntsem el, milyen életbiztosítást válasszak?

A kockázati életbiztosítások, gyakran klasszikus életbiztosítások, évtizedek óta elérhetők a hazai piacon, és egy ideig gyakorlatilag az egyetlen életbiztosítási opciót jelentették. A klasszikus életbiztosítások mellett ma már népszerűek a befektetési egységekhez kapcsolódó és a megtakarítási életbiztosítások is.

De pontosan mit jelentenek ezek a kifejezések? Röviden bemutatjuk az egyes típusok legfontosabb jellemzőit.

Befektetési egységekhez kötött
(unit-linked) életbiztosítás

A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás ideális választás azoknak, akik hosszú távú befektetési célok mellett magasabb kockázatvállalásra is hajlandóak, és életbiztosítási védelmet is szeretnének hozzákapcsolni.

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás elsősorban azok számára ajánlott, akik szeretnének felkészülni a váratlan eseményekre, például gondoskodni házastársuk vagy gyermekeik anyagi biztonságáról, amely hirtelen jövedelemveszteség miatt súlyos veszélybe kerülhet.

A két termék közötti alapvető különbség az, hogy a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás mindig kifizetéssel zárul, míg a kockázati életbiztosítás csak akkor fizet ki – bizonyos, előre meghatározott feltételek teljesülése esetén –, ha valamilyen tragédia történik.

Megtakarítás
biztosítási védelemmel

Egy életbiztosítás segíthet elérni hosszú távú pénzügyi céljainkat is, mivel vannak olyan konstrukciók, amelyek nemcsak megtakarítási lehetőséget kínálnak, hanem váratlan eseményekre is védelmet nyújtanak. Például a gyermek jövőjének megtervezése lehet egy megtakarítási cél, és mindezt úgy tehetjük meg, hogy közben klasszikus biztosítási védelem is tartozik hozzá.

Tekintsünk a jövőbe!

Bár a kockázati életbiztosítások népszerűsége nő Magyarországon, Nyugat-Európában az emberek általában előrelátóbbak. Az Európai Unió területén gyakori, hogy az emberek először kötnek egy kockázati életbiztosítást azáltal, hogy megvédjék önmagukat és családjukat, mielőtt más befektetési lehetőségekkel foglalkoznának.

A kockázati életbiztosítások általában azonnali védelmet nyújtanak: a biztosító akár a szerződés kezdetén is kifizetheti a szerződésben meghatározott összeget, ha bekövetkezik a tragikus biztosítási esemény.

Milyen további előnyei vannak?

Legyen szó váratlan tragédiáról vagy hosszú távú megtakarítási célokról, az életbiztosításokat további kiegészítő biztosításokkal tehetjük teljesebbé, hogy felkészüljünk nem várt eseményekre és élethelyzetekre, amelyek hatással vannak mindennapjainkra és életmódunkra. A kiegészítő biztosítások skálája széles, így könnyen megtalálhatjuk azokat az elemeket, amelyekkel biztonságban tudhatjuk magunkat és akár szeretteinket is.

A fent említett három rendszeres díjas életbiztosítási típushoz választhatunk további kiegészítő kockázati védelmet is. Ez lehetővé teszi, hogy felkészüljünk olyan helyzetekre is, amikor nem történik haláleset, de a család rendkívüli kiadásokkal néz szembe, vagy amikor a biztosított csak ideiglenesen veszíti el keresőképességét.